Новини
Дика тварина коала

Дика тварина коала

Кожен стикається з цим маленьким звірям або особисто, або на зображеннях. Але особливо вони цікаві діткам, тому питання: а де він живе, що їсть? Цілком природні для сімейних людей.


Отже, коала - це звірок маленьких розмірів, типове середовище його проживання - Австралія. На тому ж матеріці, де і кенгуру. Часто коалу називають сумчастим ведмедем, швидше за все через схожість на білого ведмедя. Але по-науковому поділу коала не відноситься до ведмежих сімействів.

Цей звірок отримав свою назву від аборигенів, і означає воно непитуще. І правда, на відміну від багатьох звірят Австралії, коала не п'є воду, отже, не ходить на водопій. Вологу він отримує з листям евкаліпту. Ці звірячки не спускаються з дерева для пиття води, оскільки листя дають велику кількість рідини, якраз достатню для підтримки гомеостазу організму. Коали ледачі тварини, всі вони роблять не поспішаючи, не поспішаючи об'їдають гілки евкаліпту, і за один раз здатні вжити більше кілограма маси зелені.

Але як всім відомо, до складу листя евкаліпту входить синильна кислота, яка за своїми властивостями є смертельною речовиною у великих кількостях, які якраз відповідають тим, що містяться в листях евкаліпту. І тут тварина рятує його відмінно розвинене нюх. Коала ніколи не стане їсти аркуш евкаліпту, якщо в ньому знаходиться смертельна доза кислоти. Тому коали часто залишають одні дерева і шукають інші, більш їстівні.

Розміри цих звірів відрізняються між собою. Розміри залежать від навколишнього середовища. В якій місцевості мешкає звірок, таких розмірів і досягає. Наприклад, штат Вікторія славиться найбільшими сумчастими ведмедями, а ось Квінсленд - найменшими особинами, що за розмірами нагадують вомбата. За масою коали також відрізняються. Одні важать шість кілограмів, а інші особини - сімнадцять. У довжину тварина досягає до 85 см.

Такі сумчасті звірки мешкають завжди на деревах, на ґрунт злазять дуже рідко, і то при дуже великій потребі. Весь організм коали облаштований так, що він дозволяє надійно утримуватися на гілках дерева, причому не викликаючи великих витрат енергії.

Тварина завжди воліє самотність, тому побачити стадо або хоча б п'ять коал разом нереально. Але щорічно з жовтня по лютий у коал відбувається період спарювання. Так званий шлюбний період коал. Потім самка близько місяця виношує дитинча. Народжується завжди один звірок за вагою не більше 5 - 6 грамів, довжиною близько двох сантиметрів. Народження двійні буває дуже рідко.

Наступні півроку дитина нерозлучна з мамою. Він знаходиться у неї в сумці, від цього і назва виду - сумчасті. У сумці малюк отримує всі необхідні речовини з молока матері. Через півроку маленький коала перебирається мамі на спину і там проводить ще півроку.

Голос коали почути практично неможливо, лише в шлюбний період самці видають певні звуки. Ці звуки порівнюються з хропінням чоловіка або скрипу дверних петель, але самку такі звуки тільки приваблюють. І зовсім по-іншому кричить коала, коли переляканий або поранений. Його крик нагадує крик дитини. Часто цей крик чують від молодих коал при зіткненні зі своїми сородичами. Коали, які знаходяться в зоопарках, не кричать зовсім, крім шлюбного періоду, так як вони звикли до незвичайного поводження, злякати або здивувати коалу досить складно.

Все існування коали, загалом, проходить уві сні. За добу коала спить практично двадцять годин, а решта чотири витрачає на їжу.

Довжина життя сумчастої тварини - дванадцять - тринадцять років, але в одному сучасному зоопарку був випадок довгожительства, коли коала помер у віці двадцяти років. Але в основному мало хто з них доживає до тринадцяти років, багато хвороб вбивають їх раніше, ніж природний вік звіряч. Хоча в природному середовищі у коал практично немає ворогів, іноді буває загибель від здичавілої собаки, але в наш час це велика рідкість.