Сурикати - це дрібні ссавці, які належать до сімейства мангустових. І за зовнішнім виглядом сурикати дуже схожі на суликів, але вони не є гризунами, вони справжні хижаки. І самі ближні родичі сурикатів, це мангусти. І сурикати теж на них схожі.
За зовнішнім виглядом сурикати трохи більше, ніж суслики і їх тіло становить від двадцяти п'яти, до тридцяти п'яти сантиметрів. У них трохи подовжена мордочка, яка відрізняється від морди гризуна. У них великі очі, і часто вони можуть виявляти здивування. Вушки у тварин зовсім невеликі, тільце витягнуте, невеликий хвостик до двадцяти п'яти сантиметрів.
Лапки у них слабкі і невеликі, а шерстка коротка, її колір сіро-жовтий, а на спині є смужки, які дуже слабо виражені. І самці сурикатів менші за розміром, ніж самки. Місця проживання даних тварин в країнах, які знаходяться на півдні, це ПАР, Ангола, Намібія. Вони люблять жити в пустелях і напівпустелях.
Ці тварини люблять селитися в пісках, вони копають для себе норки і там і живуть. Норки у них довгі, і сурикати люблять ними займатися, часто підкопують їх і займаються ремонтом. Вони охороняють свої території, а якщо їх кордон будуть порушений іншими тваринами даного виду, то може трапитися велика бійка.
Сурикати живуть колоніями, і в кожній групі може бути від п'ятнадцяти до тридцяти тварин, бувають колонії і більше, до сорока п'яти тварин. І що характерно, на чолі зграї завжди стоїть самка. І матріархат потрібен для того, щоб підтримувалася плодовитість зграї.
Між членами великої зграї завжди є взаєморозуміння, а також величезна взаємовиручка. Самці молоді допомагають стежити за своїми братами і сестрами. А самка йде на пошуки корму для сімейства.
І вони завжди стоять на сторожі своєї території, у них щось типу чергових завжди виставлено. І якщо черговий побачить якусь небезпеку, то він відразу про це сповістить своїх сородичів, починаючи голосно кричати. Чергові в зграї змінюються кожні чотири-п'ять годин. Сурикати це ті тварини, у яких повністю впорядкований спосіб життя.
Вранці вони починають шукати їжу, потім займаються своїм туалетом, а після цього займаються своїми норками. Харчування сурикатів - комахи та павуки, скорпіони та дрібні змії. Розмножуються ці тварини цілий рік. Вагітність триває близько вісімдесяти днів і самка приносить від трьох до п'яти дитинчат. До двох місяців дитинчата годуються молоком матері і вони сліпі.