Рецензія на «» Тайм-драйв «» Г. Архангельського

Два найважливіших дні у твоєму житті:
день, коли ти з'явився на світ,
і день, коли ти зрозумів навіщо...

Марк Твен

Ви розумієте різницю між «» важливим «» і «» терміновим «»? Між «» планом «» і «» прогнозом «»? Між «» місією «» і «» покликанням «»? Між "" хроносом "" і "кайросом" "? Між «» мотивуванням «» і «» стимулюванням «»? Якщо ні, то цю книгу потрібно прочитати.

Гліба Архангельського не дарма часто називають гуру тайм-менеджменту. А ця книга неодноразово перевидавалася, в тому числі в серії «» Золота бібліотека МІФ «» видавництвом «» Манн, Іванов і Фербер «». Причому це єдина книга вітчизняного автора в цій серії. «» Тайм-драйв «» приємно дивує глибиною висвітлення питання з одночасною легкістю і простотою його викладу. Потрібно відзначити структуру тексту, який розбитий на глави і окремі пункти всередині глав. Наприкінці кожного розділу наводиться резюме з основними тезами. Наприкінці книги на трьох сторінках у табличній формі резюмується зміст всієї книги. Така система підтверджує, що її автор не тільки теоретик, але і блискучий практик тайм-менеджменту, який цінує і поважає не тільки свій час, але і час кожного, хто візьме його книгу в руки. Він подбав, щоб читачам було зручно, щоб при мінімальних інвестиціях часу ми отримали максимальну користь від читання.

Планування роботи починається з планування відпочинку. Тому перша глава присвячена саме цьому питанню: якісний сон, систематичний відпочинок протягом робочого дня - і ви не перетворитеся на «загнаного коня».

Далі Гліб Архангельський пропонує задуматися над надзвичайно важливими питаннями. Сучасний тайм-менеджмент це не стільки технічні моменти «Як встигати більше?», «Як бігти швидше?». Це лайф-менеджмент, тобто мистецтво управління життям. Тайм-менеджмент починається з усвідомлення своїх цінностей, свого покликання, глибинних основ свого життя. На основі своїх цінностей потрібно ставити конкретні цілі, в тому числі в масштабі всього свого життя.

І тільки після цього потрібно вирішувати вже суто технічні питання, спрямовані на досягнення поставлених цілей: як організувати робочий день, як грамотно планувати, як розставляти пріоритети, як керувати інформацією, де знайти резерви часу, як організувати своє оточення, щоб близькі і колеги поважали ваш час, як мотивувати себе на виконання неприємних завдань.

Курс Н.І. КОЗЛОВА «ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ»
У курсі 7 відеоуроків. Переглянути > >

Книга містить масу відмінних рекомендацій щодо організації часу. Хочеться окремо відзначити лише одну. Гліб Олексійович неодноразово в книзі рекомендує матеріалізовувати, фіксувати все, що можна: цілі життя, план на день, підсумки наради або переговорів, домовленості та ін. Порада вкрай цінна, оскільки при усному спілкуванні може виникнути неправильне розуміння слів співрозмовника: хтось може обмовитися, хтось ослихатися, одні і ті ж слова можуть бути по-різному зрозумілі або хтось може приврати, а коли виникнуть проблеми дуже переконливо стверджувати: «Я не говорив цього - я говорив інше, ти забув просто». Щоб вирішити цю проблему можна всі важливі домовленості та інформацію фіксувати: на папері та роздати копії учасникам, в електронному вигляді та надіслати лист поштою або смс або на диктофоні - запис також можна надіслати партнерам електронною поштою. Рекомендаціям щодо використання диктофона присвячено "Додаток 3. Диктофон - ваш мобільний секретар ". Маючи записи всіх важливих домовленостей можна уникнути безлічі непорозумінь, які так нерідкі в нашому житті.

Насамкінець кілька слів про автора. Сьогодні консалтингом не займається тільки ледачий. Всі вчать бізнесу, особистісному розвитку, продажам, тайм-менеджменту - причому, часто навіть нічого в цьому не розуміючи. Гліб Архангельський в цьому морі тренерів, звичайно, виділяється, по-перше, професіоналізмом. Це означає, що для нього навчання тайм-менеджменту не хобі і не розвага і він розуміє, чому вчить.

По-друге, оригінальність. Він, звичайно, описує рекомендації інших учасників ТМ-руху і зарубіжних авторів. Але в основі лежить його власний світогляд, розробки і повага до вітчизняного досвіду. Всупереч розхожій думці про російську неорганізованість, Гліб справедливо зазначає, що люди не схильні до тайм-менеджменту не змогли б перемогти у другій світовій війні і першими вийти в космос.

По-третє, спеціалізація. Він не вчить життя взагалі і всім її аспектам зокрема - він займається виключно організацією часу. Є творцем ТМ-руху, що базується на сайті www.improvement.ru. Він сформулював ТМ-ідеологію і написав кілька книг: "Робота 2.0: прорив до вільного часу «», Формула часу: тайм-менеджмент на Outlook «», Організація часу: від особистої ефективності до розвитку фірми «», Корпоративний тайм-менеджмент: Енциклопедія рішень "(електронні версії можна безкоштовно отримати на його сайті).

Для тих хто, не стане читати книгу, Гліб Архангельський сам в одному реченні сформулював її суть: "Витрачайте ваш непоправний час на Головне" ".

Недоліки книги: не виявлено.

Витрачайте ваш непоправний час на Головне.