Що ми насправді знаємо про Ісуса Христа?

У вересні цього року професор Гарвардського університету Карен Кінг (Karen King) виявила фрагмент Євангелія, який вона назвала «Євангелієм від дружини Ісуса».


Цей шматок папірусу наробив багато галасу, і знову виникло питання про те, що нам відомо про історичного Ісуса з Назарета, а також про те, чи можуть Євангелія, не включені в Новий Завіт, бути джерелами цінної інформації. Важко знайти більш підходящі питання, оскільки настає період, коли ми відзначаємо Різдво Христа.


Цей фрагмент представляє собою лише невеликий шматочок папірусу - розміром з кредитну картку, - і напис на ньому зроблено коптською мовою - мовою стародавнього Єгипту. Він містить лише вісім неповних рядків, і в одному з них Ісус промовляє слова «моя дружина».

Прихильники теорії змови тут же зацікавилися знахідкою, як якби це було одкровення зверху, і стали говорити про те, що виявлений папірус підтверджує погляди щодо матримоніального статусу Ісуса, викладені в неоціненному джерелі - в книзі Дена Брауна «Код да Вінчі» (The Da Vinci Code).

Консервативно налаштовані християни активно виступають проти подібного підходу і наполягають на тому, що такий незначний фрагмент папірусу нічого не доводить. Кінг і її колеги зайняли позицію десь посередині, і вони вважають, що цей документ датований IV століттям за Народженням Христа, тобто він з'явився через приблизно 300 років після Ісуса, коли вже всі його родичі зійшли зі сцени, і тому знайдений папірус здатний лише сказати нам про те, що пізніші християни думали про Ісуса, а не про те, що насправді відбувалося в період його життя.

Виявилося, що більшість експертів з раннього християнства вважають знайдений фрагмент містифікацією, підробкою, виробленою нещодавно якимось любителем, який, на відміну від Кінг та інших вчених її рівня, не дуже добре знайомий з особливостями граматики коптської мови, і тому він не зміг приховати сліди свого обману. Остаточний вердикт поки ще не винесено - нам ще належить дізнатися про результати наукового аналізу чорнил і зрозуміти, чи є виявлений папірус стародавнім або сучасним.

Але навіть у тому випадку - що видається дуже ймовірним, - якщо цей текст є підробкою, ми, тим не менш, отримуємо нагадування про те, що з стародавнього світу до нас дійшли Євангелія про Христа, в яких міститься інформація, що не збігається з широко поширеними уявленнями.

Нині, коли християни по цілому світі готуються відсвяткувати Різдво Христа, має сенс подумати про те, що більшість відомостей з того, що є «загальновідомим» щодо дитини, яка народилася у Віфлеємі, не можна виявити в офіційно визнаних джерелах, і дані про це є або частиною сучасного міфу, або засновані на євангельських свідоцтвах, що знаходяться за межами священних меж Святого Письма християн. Кілька очевидних прикладів: ніде в Біблії немає вказівок на те, в якому році Ісус з'явився на світ, або на те, що він народився 25 грудня; у них немає вказівок на те, що поруч з яслами Ісуса знаходилися вол і осел; там не йдеться про те, що саме три волхви (а не 7 і не 12) відвідали місце Його народження.


Протягом багатьох століть більшість християн черпали інформацію про народження Христа не з Нового Завіту, а з популярних творів, які офіційно не були визнані Священним Писанням. Одна з найвідоміших книг цього роду називається «Протоевангелие Якова», яке було написано, судячи з усього, в кінці другого століття, через століття після канонічних Євангелій, і тому, відповідно, набагато менше ймовірність того, що такого роду твір містить більш точну історичну інформацію.

Однак християни протягом середніх століть мало цікавилися історичною достовірністю - вони любили різного роду історії і отримували задоволення від їх змісту, і особливо це ставилося до тих творів, в яких що-небудь говорилося про появу Сина Бога в дольному світі.

У багатьох відносинах поява Протоевангелія Якова пов'язана з бажанням дізнатися подробиці про життя матері Ісуса - Пресвятої Діви Марії. У першу чергу всіх цікавило питання про те, чому саме вона була вибрала для того, щоб народити Сина Бога? І саме з цієї розповіді ми вперше дізнаємося про чудове народження самої Марії. Там говориться про те, що її мати Анна була безплідна, проте Господь милостиво дозволив їй зачати.

Коли народилася Марія, її мати присвятила новонароджену дочку Богу і перетворила спальню дівчинки на справжнє святилище, в якому вона жила далеко від тлетворних мирських впливів перші три роки свого життя. Її батьки відвели Марію до храму Господа в Єрусалимі, де її вихованням займалися священики, а годував її кожен день ангел, посланий з неба.

Коли вона наблизилася до періоду статевої зрілості, священики знайшли для неї опікуна за допомогою свого роду натхненої Богом лотереї, і ця робота дісталася престарілому вдівцю Йосипу, який спочатку відмовився взяти на себе відповідальність, але потім священики змогли його переконати, сказавши йому, що Бог не прийме слова «ні» як відповідь. І донині мільйони християн вважають Йосипа літньою людиною, а Марію - молодою дівчиною (згадайте всі ці картини про подорож святого сімейства до Віфлеєма або про Різдво).

Вони також вірять, що Ісусові «брати» (в тому числі Яків, імовірний автор апокрифічного тексту) були насправді синами Йосипа від попереднього шлюбу. Все це не з Біблії, а з Протоевангелія Якова.

inosmi.ru


COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND