Згідно з невідомим апокрифом, Ісус міг змінювати свій вигляд

Рулоф ван ден Брук з Утрехтського університету (Нідерланди) опублікував книгу «Псевдо-Кирило Єрусалимський про життя і пристрасті Христа», в якій вперше запропонував переклад Коптського Євангелія, написаного майже 1 200 років тому. Цей апокриф унікальний: в ньому зустрічаються такі сюжетні повороти, з якими дослідники ніде більше не стикалися. Наприклад, Понтій Пилат трапезничає з Ісусом перед розп "яттям за одним столом і пропонує принести в жертву свого сина, щоб спасти Христа.


А Юда поцілував Ісуса у зв "язку з тим, що той мав здатність змінювати зовнішній вигляд і загін" воїнів і служителів від первосвящеників і фарисеїв ". Крім того, арешт, судячи з цього тексту, відбувся у вівторок ввечері, а зовсім не в четвер, як повідомляють канонічні писання.


Документ існує в двох списках, що зберігаються в Бібліотеці і музеї Моргана (Нью-Йорк) і в музеї Пенсильванського університету. Для перекладу використано переважно нью-йоркський рукопис, тому що інший варіант - практично нечитуваний. Коптська та ефіопська церкви вважають Пілата святим, що пояснює співчутливе ставлення до нього з боку автора тексту. "Без подальших церемоній Пілат накрив на стіл і їв з Ісусом на п'ятий день тижня. Ісус поблагословив Пилата і весь дім його ". Далі Пилат каже Ісусу: «Ось, ніч прийшла, встань і вдалися, і коли настане ранок і вони звинуватять мене за Тебе, я віддам їм свого єдиного сина, щоб вони вбили його замість Тебе». Але Ісус потішає його: «О Пилат, ти удостоївся великої благодаті, бо добре прийняв Мене».

Ісус також дав зрозуміти Пилату, що міг би сховатися в будь-який момент, якби побажав: "Пилат глянув на Ісуса, і ось Він став безтелесним; і він не бачив Його довгий час ". Тієї ж ночі Пилат і його дружина бачать той самий сон, в якому відбувається вбивство орла, тобто Ісуса. Що стосується Юди, то в канонічних текстах він віддає Ісуса в обмін на гроші за допомогою поцілунку, яким допомагає впізнати Спасителя. Цей апокриф пояснює цей вчинок наступним чином:

"Юдеї сказали Юді: Як же нам заарештувати Його, якщо Він не має одного виду і змінюється. Часом Він рум «ян, часом бів, часом рудий, часом кольору пшениці, часом блідий, немов аскет, часом є юним, часом старим». Не в силах дати опис зовнішнього вигляду Ісуса, Юда пропонує його поцілувати. Г-н ван ден Брук пояснює, що вперше подібне пояснення вчинку Іуди запропонував ранньохристиянський автор Кірген у праці «Проти Цельса»: «Кожен бачив Його по-своєму». Текст написаний від імені св. Кирила Єрусалимського, який жив у IV столітті. Він розповідає цю великодню історію під час гоміллі - душпастирської настанови. Таких гоміль, приписаних св. Кирилу, існувало кілька, і всі вони, швидше за все, були підробками. На початку апокрифа автор, хто б він не був, стверджує, що в Єрусалимі, «в домі Марії», знайдена книга з писаннями апостолів про життя і розп'яття Ісуса. Г-н ван ден Брук вважає малоймовірним, що щось подібне дійсно сталося: це стандартний прийом зміцнити довіру читача посиланням на апостолів, який часто зустрічається в коптській літературі.

Найбільше дослідника вразило перенесення апостольської вечері та арешту Ісуса на вівторок. І виходить, що дійсно останню вечерю Ісус розділив не з учнями, а з Пилатом - вже після того, як постав перед Каїафою та Іродом. 1 200 років тому нью-йоркський рукопис зберігався в бібліотеці монастиря Св. Михайла в єгипетській пустелі поблизу сьогоднішнього містечка Аль-Хамулі на заході Файюма. Документ зазначає, що це подарунок «протоієрея отця Павла» і що ця книга існує завдяки його працям. Монастир, мабуть, перестав існувати на початку X століття, і текст був заново відкритий лише навесні 1910 року. У грудні 1911-го його разом з іншими рукописами придбав американський фінансист Джон Пірпонт Морган, на основі зборів якого і була пізніше утворена вищезгадана бібліотека. Текст Нового Завіту, яким ми його знаємо сьогодні, склався і був канонізований до IV-V століттях, але апокрифи ще довго залишалися популярними, особливо серед єгипетських ченців.

compulenta.ru

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND